Aandacht voor bewegen

2019-12-28

Voldoende en spelenderwijs bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Op jonge leeftijd gezond beweeggedrag aanleren is makkelijker dan op latere leeftijd ongezonde gewoontes afleren.


Kinderen bewegen tegenwoordig minder dan vroeger. Zo blijkt uit observationeel onderzoek dat er veel inactiviteit is bij 0-4 jarigen in de Nederlandse kinderopvang (Gubbels et al, 2012). Bovendien lijkt een kwart van de 0-4 jarigen in de winter niet dagelijks buiten te komen (Boere-Boonekamp et al, 2008).

Genoeg bewegen en het ontmoedigen van langdurig zitten, op jonge leeftijd, draagt juist bij aan bijvoorbeeld motorische, persoonlijke, sociale en emotionele vaardigheden aanleren, bot- en spierontwikkeling, hersenontwikkeling en preventie van overgewicht (Runhaar et al, 2010).   

Zo zorg jij als gastouder ervoor dat kinderen (voldoende) bewegen:

  • Geef als gastouder het goede voorbeeld door veel te bewegen en zelf mee te doen, bij spelletjes, buiten spelen en dansen op muziek. Laat zien hoe leuk bewegen is. 

  • Laat baby’s vrij bewegen en leg ze regelmatig op hun buik. Zo leg je de basis voor een goede motorische ontwikkeling.

  • Variatie van omgeving (box, speelkleed, aankleedkussen, op de arm) daagt een baby uit om te gaan spelen in buikligging.

  • Daag een dreumes uit om kruipend op ontdekkingstocht te gaan. Bouw bijvoorbeeld een hindernisbaan met stoelen waar een dreumes onderdoor en achterlangs kan kruipen. Je kunt ook een tent van de stoelen maken waar hij/zij in en uit kan kruipen.

  • Laat een peuter lopen, fietsen met zijwieltjes, rennen, dansen, springen, klimmen, klauteren, kruipen en stoeien. Een peuter beweegt namelijk nog met het hele lichaam.

  • Zet baby’s zo min mogelijk in wipstoeltjes of kinderstoelen, laat ze zoveel mogelijk vrij bewegen en spelen.

  • Leer dreumesen en peuters (begeleid) zelf de trap op en af lopen, zo leren ze spelenderwijs.

  • Speel veel buiten. In en met de natuur spelen en bewegen bevordert persoonlijke ontwikkeling, de gezondheid, creativiteit en samenspel.

  • Integreer bewegen in de dagelijkse routines. Denk daarbij ook aan bewegen integreren in liedjes en rijmpjes. Zet daarnaast ook in op langere beweegmomenten.

  • Plan dagelijks een uurtje bewegen in of verschillende beweegmomenten op een dag en in een week..

En doe beweegspelletjes. Die hebben ook een sociale functie: contact leggen, samen spelen, ruzie maken en teleurstellingen verwerken. Kijk voor beweegspelletjes op Huisvoorbeweging.nl.

Contactgegevens:

06 458 348 66
info@kroostopvang.nl

Waar wij kinderopvang bieden:

Assendelft
Beverwijk
Bloemendaal
Castricum
De Meern
Driehuis
Haarlem
Haarlemmermeer
Heemskerk
Hillegom
Hoofddorp
Koog aan de Zaan
Leiden
Leiderdorp
Leidsche Rijn
Lisse
Lisserbroek
Nieuw-Vennep
Noordwijk
Noordwijkerhout
Oegstgeest
Oostzaan
Rijsenhout
Roelofarendsveen
Santpoort
Sassenheim
Velsen-Noord
Velserbroek
Vleuten
Voorhout
Warmond
Westzaan
Woerden
IJmuiden
Zaandam

Kroostopvang werkt
samen met