Werken als nanny is kinderopvang bieden op jouw manier

Als gastouder aan huis - ook wel nanny genoemd - bied je kinderopvang op jouw manier. Je maakt je eigen dagindeling, waarin allerlei activiteiten aan bod kunnen komen. De dagelijkse dingen - zoals eten en slapen, boodschapje - maar je geeft ook je persoonlijke invulling aan een opvangdag doordat je die activiteiten onderneemt die jou aanspreken. Voor de ene nanny is dit knutselen, de ander wandelt graag en weer een ander houdt erg van lezen of muziek maken.

Naast de opvang en verzorging van de kinderen, is de samenwerking met de ouders een belangrijk onderdeel van jouw werk. Met hen stem je jouw visie op kinderopvang af en bespreek je verzorging, voeding, spelen en bijvoorbeeld de huisregels over tv kijken.

Je communiceert niet alleen mondeling met hen, maar ook schriftelijk. Je rapporteert regelmatig de leuke en belangrijke zaken van die dag of die week. De informatie die jij geeft over de manier waarop jij de opvang vorm geeft, zorgt ervoor dat de ouders bewust voor jou kiezen.

Eisen aan de nanny - gastouder aan huis

Nanny’s moeten net als alle gastouders gekwalificeerd zijn om kleinschalige kinderopvang aan te kunnen bieden. Dat betekent dat je een aantal zaken op orde moet hebben voordat je van start gaat.

Een nanny beschikt bij voorkeur over een diploma op MBO 3 of 4 niveau (PW of SPW) - minimaal over MBO 2 Helpende Zorg & Welzijn uitstroom gastouder. Er zijn meerdere opleidingen (voor de zorg, welzijn, het onderwijs en kinderopvang) waarmee je ook direct al voldoet aan de eisen. 

Daarnaast beschik je over een certificaat EHBO aan Kinderen, over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en heb je voor aanvang van de opvang de online training Werken met de Meldcode afgerond. Kroostopvang werkt met Kinderopvang Thuis samen als het gaat om kinder- en gastouderopvang door nannies. Kinderopvang Thuis ondersteunt jou in de voorbereidende fase intensief om al het papierwerk op orde te krijgen. Tijdens je eerste kennismaking met Kinderopvang Thuis bespreekt de opvangbegeleider dit met jou.

Werken als nanny in loondienst

De meeste nanny's - gastouders aan huis werken op dit moment als freelancer of als ZZP'er. Dat heeft als nadeel dat je als nanny geen vangnet hebt als je niet meer kan werken. Daarom biedt Kroostopvang de door Kinderopvang Thuis geworden en geselecteerde nanny's een arbeidsovereenkomst aan. Dat betekent voor jou als nanny de zekerheid van een vangnet bij ziekte of werkloosheid. Je treedt in dienst bij Kroostopvang en Kroostopvang leent jou vervolgens uit aan de ouders. De ouders zijn jouw direct leidinggevenden en Kroostopvang is jouw juridisch werkgever waar jij jouw salaris van ontvangt.

Deze manier van werken maakt het voor bijvoorbeeld pedagogisch medewerkers haalbaar de overstap naar deze prachtige vorm van kinderopvang te maken en biedt ouders de zekerheid van goede kinderopvang aan huis door een ervaren, gemotiveerde nanny. En niet alleen voor PM-ers wordt werken als nanny - gastouder aan huis nu echt aantrekkelijk. Ook  zorgmedewerkers of anderen met een opleiding die kwalificeert voor het gastouderschap en dolgraag met kinderen werken, kunnen nu heel makkelijk switchen.

Werken als nanny met een arbeidsovereenkomst betekent in het kort:

  • Je hebt recht op doorbetaling bij ziekte net zoals in elke normale arbeidsrelatie. Net als op doorbetaalde vakantie
  • Geen omkijken meer naar afdragen van inkomstenbelasting of aanvragen voorlopige aanslag. Je ontvangt gewoon een netto inkomen
  • Bij werkloosheid heb je recht op een uitkering via het UWV

Nanny die werkt als freelancer onder de Regeling Dienstverlening aan Huis

Je bent als nanny niet in loondienst bij het gastouderbureau en ook niet bij de ouders wanneer je als freelancer in een gezin werkt.  De vergoeding (je inkomen) wordt bruto aan het einde van de maand aan jou uitbetaald. Hierover moet je nog belasting betalen. Jaarlijks doe je zelf aangifte inkomstenbelasting en geef je je jaarinkomen op als ‘inkomen uit overige werkzaamheden’.

Werk je als freelancer onder de Regeling dienstverlening aan huis? Dit houdt in dat je tijdens ziekte maximaal 6 weken doorbetaald wordt met uitzondering van de eerste 2 werkdagen waarop je ziek bent. Sommige nanny’s werken als ZZP-er, dat is vooral belastingtechnisch interessant als je voor minimaal 2 of 3 gezinnen werkzaam bent.

Als nanny ben je freelancer (of ZZP-er) en dit houdt ook in dat je bij langdurige arbeidsongeschiktheid (met uitzondering van zwangerschap) of ziekte geen uitkering bij het UWV kunt aanvragen. Ook niet bij beëindiging van je overeenkomst. 

Bij beëindiging van de samenwerking door ouders heb je recht op een transitievergoeding die berekend wordt over de periode van samenwerking. 

Werk je als ZZP-nanny? Dan is voorgaande grotendeels ook op jou van toepassing. Met uitzondering van doorbetaling bij vakantie en ziekte.

Wil je als nanny bij ons komen werken?

Als freelancer of bij Kroostopvang in loondienst? Vul dan onderstaand formulier in. We nemen dan snel contact met jou op!

Voordelen in loondienst

  • Je hebt recht op doorbetaling bij ziekte net zoals in elke normale arbeidsrelatie. Net als op doorbetaalde vakantie
  • Geen omkijken meer naar afdragen van inkomstenbelasting of aanvragen voorlopige aanslag. Je ontvangt gewoon een netto inkomen
  • Bij werkloosheid heb je recht op een uitkering via het UWV

Persoonlijk contact

Annelies Verbeek Kinderopvang Thuis T 0623126758 (werving en selectie)

Carlien Langelaan Kroostopvang  T 0642113334 (salarisadministratie)

Kroostopvang werkt samen met