Betaal minder belasting als gastouder

2020-01-17

De gastouderopvang heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld van oppassen op kinderen, tot eenvolwaardige en professionele vorm van kinderopvang welke een belangrijke rol speelt in de opvoeding en verzorging van kinderen. Vanaf 2010 geldt voor gastouders ook een beroepskwalificatie-eis en gastouders scholen zich bij zodat zij nog beter de ontwikkeling van kinderen kunnen stimuleren.
De groep professionele gastouders groeit dan ook gestaag. Voor enkele van deze gastouders kan het interessant zijn om zelfstandig gastouder te worden. 

Zelfstandig gastouder zijn betekent dat de gastouder haar werk net zo (goed) doet als altijd en eveneens aangesloten is bij een erkend gastouderbureau. Haar inkomsten worden echter niet gezien als freelance inkomsten (inkomsten uit overige werkzaamheden) maar als winst uit onderneming. Hierdoor kan zij aanspraak maken op flinke fiscale kortingen en worden de inkomsten uit gastouderopvang minder zwaar belast, uiteindelijk hou je dan meer over van jouw gastoudervergoeding.

Het verschil tussen een freelancende gastouder en een zelfstandig ondernemende gastouder zit in de hoogte van de omzet die zij realiseert, het aantal kinderen dat zij opvangt en de manier waarop zij naar buiten treedt en zich profileert.

Een zelfstandige gastouder is een gastouder die 3 tot 4 dagen per week minimaal 3 tot 4 kinderen per dag opvangt en minimaal voor 3 verschillende gezinnen werkzaam is. De zelfstandig ondernemende gastouder treedt ook naar buiten toe op als zelfstandig ondernemer, zij werft grotendeels haar klanten (vraagouders) zelf en heeft bij voorkeur een eigen website en logo en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op haar website kunnen de ouders informatie vinden over pedagogisch handelen, openingstijden, uitjes e.d. en onderschrijft haar professionaliteit en zelfstandigheid.


Een goede boekhouder is hierbij onmisbaar. Jouw boekhouder geeft je advies hoe de je jouw kosten beheersbaar houdt, houdt in de gaten of je recht hebt op toeslagen en zorgt ervoor dat je maximaal gebruik maakt van de voordelen voor ondernemers.

Voor Informatie over gastouder en zelfstandig ondernemerschap en de bijbehorende fiscale voordelen kan je contact opnemen met ons zusterbedrijf Kas & Kroost.
Kas & Kroost verzorgt vanaf 2009 voor ruim 100 gastouders de boekhouding, de aangifte winst- en inkomstenbelasting, ook voor partners van gastouders en hun kinderen en adviseert gastouders over de aanschaf van bijvoorbeeld een electrische bakfiets. Kas & Kroost is volledig op de hoogte van belastingzaken én van regels in de gastouderopvang.
Voor meer informatie neem eens een kijkje op de website.

Contactgegevens:

06 458 348 66
info@kroostopvang.nl

Kroostopvang werkt
samen met