Nederlands Engels Polski
Aandacht voor jou en je (gast)kind
• Zwanger

Hoera, je bent zwanger! En nu?

Zodra je ontdekt dat je zwanger bent komt er veel op je af. Je weet amper dat je een kindje krijgt en je moet al gaan nadenken over waar je je kind straks naartoe gaat brengen voor kinderopvang.

Eén van de erkende vormen van kinderopvang in Nederland is gastouderopvang. En deze vorm van kleinschalige opvang bij gastouders thuis, is onze specialiteit.

Wij helpen je graag met het vinden van de fijnste, liefste, professioneelste gastouder voor jou en je kind. Hoe wij dat doen en wat wij verder voor jou kunnen betekenen lees je hier.

 

Kleinschalige opvang en dus alle aandacht voor jouw kleintje

Gastouderopvang is per definitie kleinschalige opvang. Bij een gastouder mogen maar maximaal 6 kinderen worden opgevangen. Dat is inclusief de eigen kinderen van een gastouder tot 10 jaar. En van die 6 kinderen mogen maar maximaal 2 kinderen onder de één jaar zijn.

In de praktijk kiezen veel gastouders alleen voor de opvang van kinderen van 0-4 jaar. In die leeftijdscategorie mogen dan maar maximaal 5 kinderen worden opgevangen, wederom met een maximum van 2 baby’s. Deze gastouders bieden geen naschoolse opvang, waardoor zij ook niet op en neer naar school hoeven. Dit geeft veel rust aan de kinderen die ‘s middags nog eventjes willen slapen.

Bij baby’s wordt zoveel mogelijk het ritme van thuis gevolgd. Heeft jouw baby dus wat extra slaap nodig, dan kan dat. In zijn/haar eigen bedje met zijn/haar eigen slaapzakje. Wil je weten voor welke spulletjes jij zelf moet zorgen? En wat de gastouder allemaal voor jouw kindje in huis heeft? Bekijk de checklist hier.

Als het een beetje gaat, wordt je kindje ook al van kleins af aan betrokken bij de activiteiten van de andere kinderen. Hij/zij hoort er immers helemaal bij en kan zo leren van de grotere kinderen, die op hun beurt maar weer al te graag voor jullie baby zorgen.

En je baby krijgt natuurlijk ook de nodige één-op-één aandacht. Bij het verschonen, het geven van de fles en tussendoor zal hij/zij regelmatig even knuffelen met de gastouder, een liedje zingen en gezellig ‘kletsen’. Want ook dat is heel erg belangrijk.

 

Eén vaste verzorger voor een veilige hechting

Hechting is voor een baby ontzettend belangrijk. Een veilige hechting vormt de basis voor zijn/haar mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te groeien.

Van nature kunnen baby’s zich het beste aan één persoon: mama. Iedere persoon die daarbij komt levert stress op bij de baby in de vorm van het hormoon cortisol. Hoe meer cortisol wordt aangemaakt, hoe gestrester je baby is. En hoe meer stress, hoe moeilijker hij/zij zich ontwikkelt.

Daarom blijkt uit diverse onderzoeken dat gastouderopvang de beste kinderopvang is voor baby’s. Bij gastouderopvang heeft je kindje (en jij dus ook) te maken met één vaste verzorger. Zij kent jou, je gezin en jouw kindje. Er zijn geen overdrachten met andere leidsters en dus ook geen vreemde gezichten, stemmen, geuren of omgeving. Bovendien zijn onze gastouders pedagogisch geschoold en veelal zelf moeder en weten zij wat (jonge) kinderen nodig hebben. Jouw gastouder voelt daarom al snel heel vertrouwd en biedt de beste basis voor jouw kindje om op te groeien.

Wil je meer weten over waarom gastouderopvang de beste kinderopvang is voor baby’s? lees dan het boek ‘Wat doen we met de baby?’ van Marylse Erkens. Dit boek krijg je kado van ons als je je bij ons inschrijft.

 

Geen wachtlijst

In onze gastouderopvang kennen wij geen wachtlijsten. Als wij merken dat in een bepaalde plaats of wijk behoefte is aan meer opvanglocaties, dan zoeken wij simpelweg meer gastouders. Dat moeten echter wel goede gastouders zijn, die voldoen aan onze eisen. Wij werken alleen met de beste gastouders samen en zijn streng in onze selectie.

Ondanks dat wij geen wachtlijsten kennen, is het verstandig om tijdig jouw opvangvraag bij ons neer te leggen. Neem daarvoor contact op met de gastouderbegeleider bij jou in de buurt. Of schrijf je vrijblijvend in via dit formulier.

 

Inschrijven als je ongeveer 4 maanden zwanger bent

Het meest ideaal is het om je in te schrijven als je ongeveer 4 maanden zwanger bent. Het duurt dan al met al nog iets meer dan een half jaar voordat de opvang gaat starten en dat geeft de tijd om je rustig te oriënteren en kennis te maken met je gastouder.

Fijn is ook dat op die manier de opvang ruim voor je verlof waarschijnlijk geregeld is, waardoor je je daar niet meer druk om hoeft te maken.

Je hebt immers wel wat beters te doen!

Heb je na de kennismaking met de gastouder toch nog vragen aan haar of over de opvang in het algemeen, bel ons gerust. We staan altijd voor je klaar en geen enkel moedergevoel of twijfel (Doe ik er wel goed aan mijn kind 3 dagen naar de gastouder te brengen? Of, hoe moet het straks met de borstvoeding als ik weer ga werken?) is ons vreemd.