Nederlands Engels Polski
Aandacht voor jou en je (gast)kind
• Werken als gastouder

Werken als gastouder

Professional in de kinderopvang

Als gastouder ben je geen oppasmoeder, maar je bent een echte professional in de kinderopvang. Als gastouder bied je immers kleinschalige kinderopvang vanuit je eigen huis. En als gastouder ben je houder van jouw eigen gastouderopvang. Je werkt dus zelfstandig.

Wij verwachten van jou dat je voldoet aan de wettelijke eisen en aan onze Kroostopvang eisen en dat je daarmee dus ook professioneel in je opvang staat.

 

Samenwerking met Kroostopvang

Heel graag werken wij samen met jou aan de kwaliteit van jouw gastouderopvang. Als gastouder werk je alleen, maar je staat er niet alleen voor! Wij willen je altijd met raad en daad bijstaan. Je hebt altijd iemand om op terug te vallen als je iets wilt overleggen, bespreken of gewoon je hart wilt luchten.

Natuurlijk zorgen wij er ook voor dat zakelijk gezien alles voor jou goed geregeld is. Wij bieden goede contracten, maken duidelijke afspraken met ouders en voorzien jou van de nodige informatie om jouw gastouderopvang goed te kunnen uitvoeren.

Hierdoor kun jij je richten op dat waar jouw kracht ligt: de opvang van jouw gastkinderen en hen begeleiden in hun ontwikkeling en opvoeding.

Wil je weten wat wij precies voor jou (en de ouders) doen? Lees het hier.

 

Oog voor ieder kind

Ieder kind is uniek! Dat zie jij als gastouder natuurlijk ook. Naast papa en mama ken jij ‘jouw’ gastkinderen het best. Jij weet precies wanneer zij wel of niet goed in hun vel zitten, wat ze leuk vinden om te doen en wanneer ze het vrolijkst zijn. Daarom heb je waarschijnlijk ook gekozen voor gastouderopvang. Om kinderen ook echt dat te kunnen bieden wat zij nodig hebben.

Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich vanuit een veilige basis kunnen ontwikkelen. Of zij dat ook doen zie jij natuurlijk dagelijks, maar het is goed om minimaal één keer per jaar eens een overzicht te maken van hoe het kind zich heeft ontwikkeld. Dat kan met ons kindvolgsysteem, het Kindportret. Hiermee maak je op een leuke manier inzichtelijk hoe het met het kind gaat. Het kind wordt hiermee alleen vergeleken met zijn eigen resultaten van daarvoor en niet met landelijke gemiddelden. En er is voldoende ruimte voor jou om op te schrijven hoe het met het kind gaat. Voor ouders niet alleen leuk om te lezen, maar het kan ook handig zijn als het kind straks naar school gaat.

 

Pedagogisch werkplan

Als Kroostopvang gastouder volg je ons pedagogisch beleid. Dat is de basis. Maar er is veel ruimte voor jouw eigen inbreng en invulling. Voor jezelf en voor ouders is het fijn om inzichtelijk te hebben hoe jij omgaat met bepaalde situaties en hoe jij ons pedagogisch beleid in de praktijk brengt. Daarom hebben wij voor jou een format voor een pedagogisch werkplan. Hierop kun jij invullen hoe jij werkt als gastouder. En maak jij voor jezelf een website, dan kun je dat ingevulde pedagogisch werkplan perfect als uitgangspunt nemen!

 

Contact met ouders

Bij het brengen en ophalen van de kinderen spreek je de ouders. Zij vertellen jou hoe de nacht en de dag(en) ervoor is geweest. En jij vertelt aan het einde van de dag hoe de opvangdag is verlopen. Dat contact is heel belangrijk. Ouders willen weten hoe het met hun kind is gegaan en zij kunnen jou voorzien van belangrijke informatie.

Loop je toch aan tegen een situatie waarvan je het moeilijk vindt die met de ouders te bespreken, bel dan eerst eens je gastouderbegeleider. Zij kent de ouders ook en zij denkt graag met je mee over hoe je een gesprek met de ouders kunt aanpakken. Als het nodig is schuift de gastouderbegeleider zelfs aan.

 

Promotie

Natuurlijk zorgen wij voor de nodige promotie van jou. Door middel van onze website, op social media, maar vooral doordat jouw gastouderbegeleider jou altijd ‘meeneemt’ (in haar hoofd) tijdens gesprekken met ouders. Zorg er dan ook voor dat zij altijd op de hoogte is van jouw beschikbaarheid.

Maar het is in de huidige tijd verstandig om ook zelf jouw gastouderopvang te promoten. Zorg ervoor dat aan de buitenkant van jouw huis zichtbaar is dat jij daar gastouderopvang biedt en dat jouw vrienden, buren, kennissen en familie weten dat jij gastouder bent. Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen? Neem contact op met jouw gastouderbegeleider, zij denkt met je mee!

 

Trainingen en cursussen

Als gastouder moet je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op pedagogisch vlak en bovendien is het leuk om zo af en toe iets nieuws te leren wat je in jouw gastouderopvang kunt gebruiken. Dat houdt jou en je opvang fris.

Daarom bieden wij trainingen aan. Je bent altijd welkom bij alle trainingen bij al onze vestigingen. Kijk in de Agenda welke training jou aanspreekt. Heb je zelf een goed idee voor een training, vertel het je gastouderbegeleider, wie weet organiseren wij hem dan!Werken als zelfstandige

Als gastouder ben je zelfstandig ondernemer. Je bent niet in loondienst en krijgt dus geen ‘salaris’. Toch weten wij hoe fijn het is als je toch aan het einde van de maand kunt rekenen op je geld. Daarom factureren wij al aan het begin van de maand, zodat wij rond de 26e bij de ouders kunnen incasseren en daarmee ook jou nog uiterlijk de 30e kunnen uitbetalen. Alleen wijzigingen (bijvoorbeeld omdat jij ziek was, of omdat je gastkindje extra is geweest), worden achteraf verrekend.

Doordat wij werken met automatische incasso’s, incasseren op basis van duidelijk afgesproken opvanguren die zijn vastgelegd in contracten, wordt jouw betalingsrisico zo klein mogelijk gehouden. En wordt er uiteindelijk niet betaald, dan schakelen wij, in overleg met jou uiteraard, eventueel andere instanties in.

En sowieso sta je er als zelfstandige bij Kroostopvang niet alleen voor. Wat wij allemaal met en voor jou doen, kun je hier lezen.

Je kunt er als zelfstandig gastouder voor kiezen om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, maar dat hoeft niet. Wij adviseren om die inschrijving pas te doen als je minimaal 3 dagen in de week, 3 kinderen per dag opvangt. Alleen dan voldoe je aan de eisen die de Belastingdienst aan zelfstandig ondernemers stelt. Wil je daar meer over weten, neem dan contact op met je gastouderbegeleider of informeer eens naar de mogelijkheden bij onze partner Kas & Kroost.