Nederlands Engels Polski
Aandacht voor jou en je (gast)kind
• Wat doen onze gastouders?

Wat doen onze gastouders?

Geen oppasmoeders, maar kinderopvang professionals

Primair is de taak van gastouders natuurlijk het verzorgen van de kinderen. Maar wij verwachten dat onze gastouders meer doen dan alleen bijtijds de luiers verschonen en de kinderen voldoende eten, drinken en rust geven.

En met hun pedagogische expertise, die zij hebben opgedaan in opleiding of werk, kunnen zij dat. Zij zorgen ervoor dat de kinderen niet alleen goed verzorgd worden, maar ook dat zij zich veilig voelen en de ruimte krijgen zich in hun eigen tempo te ontwikkelen.

 

Aandacht voor het individuele kind

Gastouders moeten zich houden aan ons pedagogisch beleid en het belangrijkste daarin is dat zij aandacht moeten hebben voor ieder individuele kind.
Bij baby’s houdt dat in even kroelen en een liedje zingen en het kindje op schoot voeden. Niet, zoals we dat helaas wel eens op andere plekken zien gebeuren, het kind in de wipstoel met een kussen op de buik waarop de fles ligt, zodat de baby zichzelf voedt.

Bij grotere kinderen kan dat ook een echte één-op-één activiteit zijn, maar het houdt vooral ook in dat de gastouder de kinderen echt goed kent. Zij moet het zien als een kind niet zo goed in zijn vel zit, zijn dag niet heeft, of behoefte heeft aan ander, uitdagender speelgoed.

Dit is ook wat wij bij de gastouders terug willen zien als wij op huisbezoek komen.

 

Divers aanbod van activiteiten

Kinderen leren het meest van spelen. Het is aan de gastouder om de kinderen daarin te begeleiden en uit te dagen. Zij moet zorgen voor voldoende speelgoed dat aansluit bij de behoeften van de kinderen die er die dag zijn.

Veel gastouders werken met maandelijks wisselende thema’s, bijvoorbeeld met hulp van de door ons ontwikkelde thema-boekjes. Hierin staan activiteiten beschreven, suggesties voor voorleesboekjes, liedjes en woorden die met de kinderen gedaan kunnen worden. De meeste gastouders laten hun eigen creativiteit daar op los en bedenken zelf aanvullende activiteiten. Belangrijk is dat alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Dus niet alleen de grove motoriek (klimmen en klauteren), maar ook de fijne motoriek (kleuren en plakken).

Natuurlijk zijn alle gastouders verschillend en ligt bij de ene gastouder meer nadruk op het knutselen, terwijl de ander juist dagelijks met de kinderen danst.
Om te weten welke gastouder het beste bij jullie zou kunnen passen, neem contact op met ons, dan helpt jouw gastouderbegeleider je graag verder.

 

Voldoende rust in een dag

Jonge kinderen hebben voldoende slaap nodig. Het is aan de gastouder om te zien wanneer een kind moe wordt en naar bed moet en om haar dagprogramma daar op aan te passen. Het helpt enorm als ouders hiervoor aan de gastouder doorgeven hoe het ritme thuis is, zodat zij daar rekening mee kan houden.

De kinderen slapen in campingbedjes of ledikantjes. Deze bedjes staan op een speciale gastkind-slaapkamer, of worden bijgezet op de eigen slaapkamers van de gastouder. De gastouder laat alleen kinderen bij elkaar op een kamer slapen als de kinderen dat kunnen hebben. Heeft een kind meer rust nodig, dan kan hij/zij altijd alleen op een kamer te slapen worden gelegd.

Voor de grotere kinderen, die niet meer slapen, is rust evengoed belangrijk. Daarom hebben de meeste gastouders gedurende de dag wel een moment dat ze even gaat voorlezen, de kinderen even op de bank mogen liggen of een half uurtje naar een filmpje mogen kijken. Uiteraard alleen als de ouders dat ook goed vinden.

 

Gezond eten en drinken

De gastouder zorgt voor al het gewone eten en drinken gedurende de opvangdag. Als ouder hoef je alleen babyvoeding en eventuele dieetvoeding mee te geven naar de gastouder.

Uitgangspunt bij het eten en drinken is: gezonde voeding. In overleg met de ouders geeft de gastouder water, thee of limonade te drinken. Bij de boterham kan dat ook melk zijn. Als lunch wordt meestal brood gegeten, waarbij minimaal één boterham met hartig beleg. Een eventuele tweede boterham mag dan met zoet beleg, mits dat van de ouders ook mag.

Tussendoortjes bestaan uit fruit of groente en bijvoorbeeld een rijstwafel of soepstengel.

Natuurlijk is het ook wel eens feest en worden er chips of een snoepje gegeten. Dat moet kunnen, vinden wij. Maar dat moet geen dagelijkse gewoonte zijn.

Uiteraard kan dit verschillen per gastouder. Vraag daarom bij jouw gastouder wat de gastkinderen bij haar te eten en te drinken krijgen.

 

Goede communicatie

Gastouders moeten goed kunnen communiceren. Allereerst met jou als ouder. Je wilt aan het einde van de dag een goede overdracht, je wilt weten hoe de dag is geweest. Maar je wilt het ook van de gastouder horen als zij zich zorgen maakt of haar iets opvalt bij jouw kind. Ook moeten gastouders goed kunnen communiceren met de kinderen, op hun niveau. En zij moeten het goede voorbeeld geven in hun taalgebruik.

En ook wij verwachten van gastouders dat zij goed communiceren met ons. Verandert er iets in haar opvangsituatie, dan willen wij dat graag weten.