Voorkom stress bij kinderen in de kinderopvang

door Joyce Blauwhoff / JB Expertise

 

Stress

Als volwassene weet je heel goed wanneer je stress ervaart. Je krijgt fysieke klachten (stijve schouders), bent sneller geirriteerd of trekt jezelf terug. Je herkent de symptomen en je weet wat je er tegen kunt doen of hoe je ermee om kunt gaan. Maar stress is niet alleen voorbehouden aan volwassenen.

Ook kinderen kunnen stress ervaren. En dat kan goed zijn. Als kinderen een nieuwe uitdaging aangaan, zullen ze stress ervaren, maar hierdoor kunnen ze die uitdaging juist aan. Toch kan het ook voorkomen dat jonge kinderen, zelfs baby’s al stress ervaren.

Jonge kinderen weten niet hoe ze met stress om moeten gaan. Ze kunnen die symptomen niet herkennen en hebben een volwassene nodig om hen te helpen. Wat de gevolgen van stress bij kinderen zijn op de lange termijn is nog niet helemaal duidelijk. Uit onderzoek bij volwassenen blijkt wel dat langdurige stress negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van het brein. En dus is het hoe dan ook belangrijk om stress bij kinderen te voorkomen.

 

Wees echt tussen de kinderen

Daarom is het van belang dat je als begeleider van kinderen in de kinderopvang, dus ook als gastouder, tussen en bij de kinderen bent. Dat je beschikbaar en aanwezig bent en aandacht voor ze hebt. Want hierdoor voelt een kind zich gezien en veilig. Bovendien herken je de signalen van stress sneller als je echt tussen de kinderen bent. Je merkt het eerder op als een baby honger krijgt en het tijd is voor een flesje of als een dreumes al in zijn oogjes begint te wrijven en naar bed moet.

 

Benoem wat je doet

Overgangsmomenten zijn vaak stressmomenten voor jonge kinderen. Van huis naar de gastouder, of van tafel naar bed. Als gastouder moet je dit begeleiden, onder andere door alles wat je doet of wat er gaat gebeuren, te benoemen. Ook al kunnen baby’s en peuters nog niet (goed) praten, ze snappen, door jouw intonatie en je stem wel dat er iets gaat gebeuren.

 

Creëer rust(plekken)

Een andere belangrijke stressfactor voor kinderen in de kinderopvang is het geluid en de drukte op de groep. Op een kinderdagverblijf is er meer geluid en drukte dan bij een gastouder, maar ook in de gastouderopvang kan het soms een drukke boel zijn. Neem een kindje dan even apart, lees een boekje voor, of richt een rustig hoekje in.

Stress komt ook vaak voort uit het niet nakomen van wat er beloofd is. Daarom adviseert Joyce altijd: ‘Zeg wat je doet en doe wat je zegt’. Dat scheelt een hoop stress bij kinderen.

 

Dit blog is een samenvatting van een interview dat is gehouden met Joyce Blauwhoff voor het Vakblad Kinderopvang. Het hele artikel kun je hier lezen.

JB Expertise is het trainingsbureau van onze pedagogisch expert, Joyce Blauwhoff. Joyce is pedagoog en wil opvoeders inspireren om door de ogen van een kind te kijken. Ze wil ze laten inzien dat kinderen afhankelijk zijn van de liefde, warmte en interactievaardigheden van volwassenen. Hiervoor geeft zij een breed scala aan trainingen. Bij de gastouders van Kroostopvang is Joyce een graag geziene trainer en wij bieden haar trainingen dan ook met grote regelmaat aan.

Meer informatie over de trainingen van Joyce en JB Expertise vind je op de website https://jbexpertise.nl/