Verven met ijsblokjes

door Nicole de Beer

Een heerlijk verkoelende activiteit voor de zomer.

Deze activiteit bestaat uit twee delen. Eerst samen de verfijsjes maken om later te kunnen verven.

 

Benodigdheden: papier | verschillende kleuren verf | water | vriezer | plastic bekers en/of ijsklontjeshouder.

Leg de materialen op de tafel en bespreek deze allemaal afzonderlijk. Wat kun je ermee? Kunnen wij water en verf mengen? De kinderen mengen de verschillende kleuren verf met water in bekers. Wat moeten wij doen als wij er verfijsjes van willen maken? Zet deze in een vriezer tot het water is bevroren. Hoe meer water, hoe langer de vriestijd. Klinkt logisch, maar voor kinderen kan dat nieuwe informatie zijn of iets waar zij niet aandenken. Ik gebruik het liefst ijsklontjes voor deze activiteit.

Wat gebeurt er met water in een vriezer? Haal samen met de kinderen de bekers uit de vriezer. Wat is er gebeurd?

Wat heb je nu nodig om met de bevroren ijsjes te verven? Laat kinderen nadenken over deze vraag. Geef hen vervolgens papier, de bekertjes en eventueel het materiaal wat zij ook hebben genoemd. Laat de kinderen de ijsklonten uit de bekertjes halen. Verven maar!! Wat gebeurt er nu?
Hoe komt dat?

Laat de werkjes plat drogen om druipers te voorkomen.

CReaVrAag: Wat is de toegevoegde waarde om de activiteit op te splitsen? Deel jouw ideeën met je collega’s.

 

Nicole de Beer is initiatiefnemer van Creative like Kids. Ze is overtuigd van de natuurlijke creativiteit van kinderen. Ze richt zich in eerste instantie op de begeleiders in de directe omgeving van kinderen tot 12 jaar. Zij leggen de basis voor verdere ontwikkeling. Door middel van diverse diensten en producten wil zij haar kennis over creativiteit van kinderen delen.