Oppassen op de kleinkinderen, goed voor de gezondheid

Regelmatig komen wij het tegen: gezinnen waarbij de opvang van de kinderen wordt verdeeld over de gastouder en een opa of oma. Veel van onze gastkinderen brengen dan ook een dag per week door bij opa en/of oma. En dat is goed nieuws! Zowel voor het kind, dat natuurlijk vertroeteld wordt en alle aandacht krijgt, als ook voor opa en oma zelf!

Langer en gezond leven

Uit onderzoek van het Australische Women’s Healthy Aging Project onder 500 ouderen tussen de 70 en 103  jaar, blijkt dat opa’s en oma’s die regelmatig oppassen minder kans hebben op o.a. Alzheimer. Ook blijkt dat deze actieve grootouders gemiddeld zo’n vijf jaar langer leven!

Niet te vaak

Maar het is wel belangrijk opa en oma te niet overbelasten. Passen ze namelijk weer te vaak op, dan wordt dat veelal als stressvol ervaren en dat heeft weer een negatief effect op de gezondheid.

Zorg dus voor een goede balans! Heb je de oppasdiensten van opa en oma toch vaker nodig dan een keer per week en twijfel je eraan of je hen daarmee niet overbelast? Ga eens met elkaar om de tafel en evalueer de opvang. Besluit je om opa en oma niet vaker op te laten passen, of willen zij er zelf mee stoppen? Neem dan contact met ons op, want dan zoeken wij met plezier naar een lieve gastouder voor jouw kind.