Nederlands Engels Polski
Aandacht voor jou en je (gast)kind
• Oppasoma

Als oma oppast

Of opa natuurlijk! Wij zien het veel gebeuren: kinderen die twee of drie dagen per week worden opgevangen door een gastouder, daarnaast nog een dag met papa en/of mama zijn en dan ook nog een dagje met oma.

Heel erg fijn als je het zo kunt regelen natuurlijk. Vooral financieel, want het scheelt gewoonweg een (betaalde) opvangdag, maar zeker ook voor oma (of opa dus), want zij kan een hele bijzondere band opbouwen met haar kleinkind.

 

Verschillende visies op de opvang en opvoeding

Als je kind niet alleen door de gastouder wordt opgevangen, maar ook door oma, dan dragen zij allebei bij in de opvang en opvoeding van jouw kind. Met je gastouder bespreek je je wensen en met haar professionaliteit mag je er vanuit gaan dat zij eventuele vragen of opmerkingen aan jou voorlegt.

Met oma is dat wellicht lastiger. Een (schoon)moeder spreek je toch minder gemakkelijk aan op hoe jij wilt dat je kind wordt opgevoed. En als oma ben je niet opgeleid om kinderen op te vangen. Je hebt natuurlijk wel zelfs (minimaal) één kind grootgebracht, maar inmiddels ben je ouder, zijn de ideeën over opvoeding verandert en weet je zelf misschien ook niet heel precies wat er van je verwacht wordt of waar je goed aan doet.

Het kind moet bovendien omgaan met verschillende opvoed ideeën. Bij de gastouder gaat het anders dan bij papa en mama en bij oma. En dat mag ook. Maar toch kan het voor het kind fijn zijn om in basis dezelfde aanpak te hebben. Min of meer dezelfde regels en hetzelfde ritme, zodat voor hem duidelijk is hoe een dag verloopt en wat hij kan verwachten. Dat vinden kinderen fijn, voorspelbaarheid. Die wisseling van gezichten is al prikkelend genoeg voor hem/haar.

 

Samenwerking in de opvang

Vanuit Kroostopvang vinden wij het belangrijk dat alle opvoeders van een kind nauw samenwerken. Dat zijn in basis de ouders en de gastouder, maar als oma ook een vaste dag in de week oppast, dan hoort zij daar uiteraard ook bij.

Daarom adviseren wij om oma te laten kennismaken met de gastouder. Ga een keer mee met het ophalen van je kleinkind en ontmoet de vrouw bij wie hij/zij ook een of meerdere dagen per week is. Het kan zelfs handig zijn als jullie telefoonnummers uitwisselen zodat er direct contact kan zijn over het kind.

Op die manier kun je ervoor zorgen dat je op één lijn zit. Oma is immers niet opgeleid om te werken met kinderen, maar de gastouder wel! Maak gebruik van die kennis.

De kans is namelijk groot dat als oma op vakantie gaat, dat de gastouder die opvangdag overneemt. En vice versa. Want hoe minder verandering, hoe beter het is voor het kind.

 

Evaluatie van de opvang

De opvang door de gastouder wordt jaarlijkse geevalueerd. Waarom dan ook niet de opvang door oma?

Het is niet vanzelfsprekend dat jullie of oma zelf het fijn blijven vinden dat zij oppast. Oma wordt ouder en misschien vindt ze zo’n baby’tje nog wel heel gezellig, maar wordt ze een stuk minder vrolijk van een rondrennende peuter.

En datzelfde geldt voor jullie. Zolang oma de baby op tijd voedt en verzorgt zal het wel goed gaan, maar wat als oma ineens toch wel erg ouderwetse ideeën blijkt te hebben over als jullie kind wat mondiger wordt?

Wij adviseren daarom een jaarlijkse evaluatie met oma. Dat kan aan de hand van een vragenlijst waarop onderwerpen staan die je met elkaar kunt bespreken, om te checken of je er nog wel hetzelfde in staat.
Maar het kan ook simpelweg een momentje zijn waarop je met elkaar aan tafel zit en gewoon eens vraagt: ‘Vinden we het allemaal nog wel zo leuk en fijn?’ en ‘Gaan we na de vakantie of in het nieuwe jaar nog door met deze situatie?’.

Wil je verder tips of advies over de combinatie van gastouderopvang met een oppasoma, neem contact op met je gastouderbegeleider. Wij denken graag met jullie mee!

 

Korting op kinder-EHBO voor oma

Ook als oma oppast kan er een ongelukje gebeuren. Dan is het fijn als oma weet wat zij moet doen.

Voor ons staat de veiligheid van kinderen voorop en daarom bieden wij niet alleen aan onze gastouders, maar ook aan de oppasoma’s (en vaders en moeders) korting aan op een cursus Kinder-EHBO. Klik hier voor meer informatie en om je (oma) aan te melden.