Nederlands Engels Polski
Aandacht voor jou en je (gast)kind
• Kinderopvang voor je baby

Welke kinderopvang is het beste voor jouw baby?

Kinderopvang in Nederland bestaat in verschillende vormen: kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, maar ook gastouderopvang is een erkende en professionele vorm van kinderopvang. Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende vormen van opvang? Bekijk dan dit filmpje.

Kleinschalige kinderopvang bij gastouders thuis is onze specialiteit.

Wij helpen je graag met het vinden van de fijnste, liefste, professioneelste gastouder voor jou en je kind. Hoe wij dat doen en wat wij verder voor jou kunnen betekenen lees je hier.

 

Gastouderopvang is de beste opvang voor baby’s

Uit onderzoek blijkt dat gastouderopvang de beste kinderopvang is voor baby’s. Dat heeft te maken met de o-zo-belangrijke hechting. Hechting vormt de basis van waaruit een kind groeit en ontwikkelt. Die hechting moet veilig en vertrouwd zijn.

Van nature kan een kind zich hechten aan één persoon: moeder. Natuurlijk is er ook ruimte voor een tweede vertrouwde persoon aan wie het kind zich hecht: de tweede ouder. Maar alle daaropvolgende (nieuwe) personen leveren bij de baby stress op, wat zich uit in de aanmaak van het hormoon cortisol, ook wel stresshormoon genoemd.

Hoe meer cortisol een kind aanmaakt, hoe gestresster het is. En hoe gestresster het kind, hoe minder veilig hij/zij zich voelt en dus hoe slechter hij/zij zich kan ontwikkelen. Daarom is het van belang een baby aan zo min mogelijk verzorgers bloot te stellen. Het kan zich simpelweg niet aan zoveel mensen hechten.

Wil je meer weten over waarom gastouderopvang de beste kinderopvang is voor baby’s? lees dan het boek ‘Wat doen we met de baby?’ van Marylse Erkens. Dit boek krijg je kado van ons als je je bij ons inschrijft.

 

Eén vaste verzorger

Binnen de gastouderopvang heb je één vaste verzorger voor jouw baby: jullie gastouder.

Dit in tegenstelling tot opvang bij een kinderdagverblijf waar een kind verdeeld over zijn drie opvangdagen soms wel tot 9 verschillende gezichten/verzorgers (3 leidsters per dag, bij 9 of meer kinderen in een groep) ontmoet. Met bovenstaande kennis kun je je voorstellen hoe stressvol een dergelijke omgeving is voor baby’s en dan hebben we het nog niet over het aantal (vreemde) kinderen dat ook op de groep rondloopt.

Er zijn geen overdrachten met andere leidsters en dus ook geen vreemde gezichten, stemmen, geuren of omgeving. Bovendien zijn onze gastouders pedagogisch geschoold en veelal zelf moeder en weten zij wat (jonge) kinderen nodig hebben. Jouw gastouder voelt daarom al snel heel vertrouwd en biedt de beste basis voor jouw kindje om op te groeien.

 

Kleinschalig

Gastouderopvang is per definitie kleinschalige opvang. Bij een gastouder mogen maar maximaal 6 kinderen worden opgevangen. Dat is inclusief de eigen (schoolgaande) kinderen van een gastouder tot 10 jaar. En van die 6 kinderen mogen maar maximaal 2 kinderen onder de één zijn.

In de praktijk kiezen veel gastouders alleen voor de opvang van kinderen van 0-4 jaar. In die leeftijdscategorie mogen dan maar maximaal 5 kinderen worden opgevangen, wederom met een maximum van 2 baby’s. Deze gastouders bieden geen naschoolse opvang, waardoor zij ook niet op en neer naar school hoeven. Dit geeft veel rust aan de kinderen die ‘s middags nog eventjes willen slapen.

Als het een beetje gaat, wordt je kindje ook al van kleins af aan betrokken bij de activiteiten van de andere kinderen. Hij/zij hoort er immers helemaal bij en kan zo leren van de grotere kinderen, die op hun beurt maar weer al te graag voor jullie baby zorgen.

En je baby krijgt natuurlijk ook de nodige één-op-één aandacht. Bij het verschonen, het geven van de fles en tussendoor zal hij/zij regelmatig even knuffelen met de gastouder, een liedje zingen en gezellig ‘kletsen’. Want ook dat is heel erg belangrijk.

 

Het vertrouwde ritme van thuis volgen

Bij baby’s wordt zoveel mogelijk het ritme van thuis gevolgd. Heeft jouw baby dus wat extra slaap nodig, dan kan dat. In zijn/haar eigen bedje met zijn/haar eigen slaapzakje. Geef jij je kind liever totdat het twee jaar is, geen suikers, dan houdt de gastouder daar rekening mee. Net als met eventuele voedings- of slaaprituelen.

Wil je weten voor welke spulletjes jij zelf moet zorgen? En wat de gastouder allemaal voor jouw kindje in huis heeft? Bekijk de checklist hier.