Nederlands Engels Polski
Aandacht voor jou en je (gast)kind
• Hoe word je gastouder?

Hoe word je gastouder?

Wat leuk dat jij overweegt gastouder te worden! Of misschien weet je al helemaal zeker dat je gastouder wilt worden, maar weet je niet goed wat je nu moet doen. Dan ben je bij Kroostopvang op de goede plek. Wij helpen en begeleiden je graag en willen er met jou voor zorgen dat jouw gastouderopvang een succes wordt. Voor jou en voor jouw gastkinderen!

 

Belangrijk: hart voor kinderen

Als je gastouder wilt worden moet je het allereerst fantastisch vinden om te werken met kinderen. Je moet het geweldig vinden om de hele dag kinderen om je heen te hebben, hen te begeleiden en te verzorgen. Een passie voor kinderen is de belangrijkste voorwaarde om voor langere tijd te kiezen voor het vak van gastouder.

 

Eisen

Natuurlijk moet je ook voldoen aan een aantal eisen die de Wet Kinderopvang aan jou stelt. Ook wij verwachten het een en ander van onze gastouders.

Welke eisen dat zijn, vind je hier.

De belangrijkste wettelijke eisen zijn:

  1. EHBO aan kinderen. Dit diploma kun je met een speciale Kroostopvang korting halen bij Livis. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw gastouderbegeleider.

  2. Minimaal MBO2 diploma Helpende Zorg & Welzijn. Heb je een ander diploma waarmee je denkt ook gastouder te kunnen worden, bespreek dit dan met je gastouderbegeleider.

  3. Verklaring Omtrent Gedrag van jezelf en van je huisgenoten van 18 jaar en ouder. Wij zetten een VOG aanvraag voor je klaar. Dit doen we kort voor aanvraag van jouw LRKP registratie, omdat deze niet ouder mag zijn dan twee maanden.

 

Eisen aan je huis

In principe kun je in ieder huis gastouder worden. Geen enkel huis is te klein of te krap. Het is alleen wel zo dat wij, samen met jou kijken, naar hoe beperkt de ruimte is en dus hoeveel kinderen je er dan kunt opvangen.

Als je gastouder wilt worden in een appartement of flat kan dat dus ook. Belangrijk is wel dat je dagelijks met de kinderen buiten komt. Denk daar dus goed over na. Hoe ga je dat doen met vervoer van de kinderen?

Natuurlijk is er een aantal basiseisen waaraan jouw huis moet voldoen. Welke dat zijn, lees je hier.

Wij doen samen met jou een risico inventarisatie in jouw huis, waarbij we kijken naar de risico’s voor kinderen. De aanpassingen die je misschien moet doen zijn doorgaans niet groot, maar wel noodzakelijk. Het kan gaan om het plaatsen van rookmelders, de aanschaf van een blusdeken of het buiten bereik zetten van scherpe messen, schoonmaakmiddelen en plastic zakken.
Wees niet bang, je hoeft niet je hele huis te verbouwen. En zeker als je zelf al kinderen hebt, dan is je huis waarschijnlijk al helemaal opvang-proof.

 

Je gezin

Heb jij zelf kinderen en/of een partner, dan zullen zij ook een deel van de opvang meemaken. Het is daarom erg belangrijk dat je gezin je steunt in jouw werk als gastouder. Je kinderen zullen hun speelgoed moeten delen met de gastkinderen en je partner zal aan het einde van de dag wel eens thuis komen in de rommel. Bespreek dus ook goed met hen dat wat je plannen zijn en maak afspraken over tot hoe laat je wilt opvangen en waar de gastkinderen wel en niet mogen komen.

 

Werken als zelfstandig ondernemer

Gastouder is een zelfstandig beroep. Niet alleen omdat je (grotendeels) alleen werkt, maar ook omdat je zelfstandig ondernemer bent. Dit houdt in dat je ervoor kunt kiezen om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Echter, doe dat in het begin nog niet!

Overleg eerst met je gastouderbegeleider of het in jouw situatie (al) zinvol is om je in te schrijven bij de KvK. Of win advies in bij onze partner Kas & Kroost.

In het algemeen geldt: pas als je drie dagen in de week, minimaal drie kinderen opvangt, heeft het zin om je in te schrijven bij de KvK. Tot die tijd ben je officieel freelancer.

 

Je weet het zeker: je wilt gastouder worden, hoe nu verder?

Allereerst schrijf je je dan nu in als gastouder bij Kroostopvang. Dat doe je met dit formulier. De gastouderbegeleider bij jou in de buurt neemt dan contact met je op en jullie maken een afspraak voor een intakegesprek. In dat gesprek maken jullie kennis, vertel jij over jouw gastouderopvangplannen en vertelt de gastouderbegeleider over Kroostopvang. Samen lopen jullie alvast een rondje door je huis en kan je gastouderbegeleider alvast tips geven voor eventuele aanpassingen. Bij een volgende afspraak zal zij de risico inventarisatie uitvoeren en ontvang je na afloop een actieplan.

Ook zal de gastouderbegeleider je alvast adviseren over het promoten van jezelf. Je ontvangt van haar een tas met spullen die je daarvoor kunt gebruiken. Zo hebben we flyers, stickers, posters en visitekaartjes voor je. Je ontvangt ook de informatiemap waar je alle belangrijke informatie over jouw opvang en gastkinderen in kunt bewaren.

Samen met je gastouderbegeleider maken jullie een plan voor jouw registratie als gastouder in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Die registratie bereidt jouw gastouderbegeleider met jou voor.

Als je geregistreerd bent in het LRKP dan mag jij officieel starten met jouw opvang.