Is Duplo creatief?

door Nicole de Beer

 

Is Duplo creatief?

Ik loop een beetje moe van mijn klaslokaal naar de ontvangsthal van het schooltje waar ik lesgeef . In de hal lijkt er wel een bom ontploft. Overal ligt er speelgoed op de vloer. “Waarom voelt toch niemand zich geroepen om na het spelen ook op te ruimen?”, denk ik geërgerd.

Ik begin met de duploblokken. Dat is gemakkelijk. Ik stapel de stenen op elkaar tot hoge gekleurde torens. Ineens begrijp ik mijn haat-liefde-verhouding met duplo. Grappig dat je soms op een moment dat je het niet verwacht tot een bepaald inzicht komt.

Duplo (of Lego) is namelijk niet zo creatief als dat het lijkt. Bouwen is creatief, maar bouwen met (lego)stenen in welke vorm dan ook, heeft beperkingen in de creatieve keuzes die je kunt maken. Je kunt duplo stapelen van boven naar beneden of visa versa. Er is een variant van naast elkaar stapelen op een plaat of trapsgewijs omhoog of omlaag, maar dan heb je alle varianten gehad. De nopjes op de stenen geven je maar een aantal opties en dat is het. Bouwen met duplo is ook minder spannend. De nopjes passen mooi op elkaar en afhankelijk van je eigen bouwtalent zal de toren stabiel blijven.

Uiteraard voor jonge kinderen is het een hele uitdaging en vol leer momenten. Zij hebben nog niet het inzicht en/of de motorische vaardigheden om een stabiel bouwwerk te maken.  Oudere kinderen daarentegen kennen de truc en het creatieve spel neemt dan ook snel af.

Terwijl ik in de hal mijn duplotorens aan het maken ben, besef ik dat ik dat het nieuwe lego, waaronder technisch lego en alle bouwpakketten het creatief vermogen ook niet heeft vergroot, ook al zeggen de reclames het tegenovergestelde.  Het moet namelijk allemaal van het gelijke merk zijn en het nodigt minder uit om het met andere materialen te combineren.

Wanneer je bijvoorbeeld een zakdoekje als dak wil, passen de nopjes niet meer zo goed op elkaar en dat gaat ten koste van de stabiliteit van het bouwwerk.

Losse takjes, stukken boomstam en lege verpakkingen zijn door hun grillige vormen wat minder voorspelbaar en hebben daardoor van zichzelf al een hogere dosis creativiteit. Je zult tijdens het bouwen meer moeten inschatten wat kan en wat niet. Het nodigt meer uit om de fantasie te gebruiken en te combineren met stukjes stof, elastiekjes en dergelijke. Het is meer open materiaal dan Duplo.

Voor eindeloos creatief plezier is het leuk om beide materialen aan te bieden. Zo kunnen zij de verschillen ontdekken en wordt het spannender om te bouwen. Meer leuke tips voor de bouwhoek, lees ook het blog over het creëren van een boeiende bouwhoek.

 

Dit artikel is een verkorte versie van het origineel. 

Nicole de Beer is initiatiefnemer van Creative like Kids. Ze is overtuigd van de natuurlijke creativiteit van kinderen. Ze richt zich in eerste instantie op de begeleiders in de directe omgeving van kinderen tot 12 jaar. Zij leggen de basis voor verdere ontwikkeling. Door middel van diverse diensten en producten wil zij haar kennis over creativiteit van kinderen delen.