Gastouderopvang = kleinschalige opvang

Wettelijk vastgesteld maximum aantal kinderen

Gastouders mogen maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen. Dat is inclusief haar eigen kinderen.  Van deze 6 kinderen moet er minimaal 1 zijn die vier jaar of ouder is. Ook mogen er maximaal 2 baby’s zijn (nul jaar) en in totaal maximaal 4 kinderen onder de twee jaar.

Bij veel gastouders zijn hun eigen, schoolgaande kinderen, het vijfde en zesde kind, of zijn er zelfs helemaal geen ‘grote’ kinderen na schooltijd aanwezig. Daardoor bestaat bij de meeste gastouders de groep kinderen uit 4 of 5. Gastouderopvang is dus met recht kleinschalige opvang.

 

Veel individuele aandacht

Doordat kinderen van nul tot vier jaar meestal nog slapen overdag en vaak op wisselende tijden, zitten meestal alleen bij de eet- en drinkmomenten alle kinderen tegelijk bij elkaar. Op de overige momenten ligt een deel van de groep op bed en kan de gastouder met de andere kinderen een speciale activiteit oppakken of ze begeleiden in hun spel. Vaak wordt er op de momenten dat de baby’s slapen, voor de grotere kinderen speciaal speelgoed tevoorschijn gehaald. En als de peuters een dutje doen, heeft de gastouder alle tijd om met de baby’s te zingen en te kroelen.

 

Goed kijken waar behoefte aan is

Gastouder Annemieke geniet van haar kleine groep kinderen: ‘Een van de leukste momenten op een dag vind ik het als we ‘s ochtends rond 9.30 uur met zijn allen, ook de baby’s, aan tafel zitten om fruit te gaan eten. Ik zing dan liedjes met ze en lees een verhaaltje voor. De baby’s houd ik een voor een op schoot en de peuters staan binnen handbereik, zodat ik ze af en toe kan helpen met het fruit. Ik heb altijd maximaal vijf kinderen op een dag en dat fruitmoment is altijd een goed moment om te zien hoe de kinderen die dag in hun vel zitten. Zijn ze vrolijk, of hebben ze juist wat extra aandacht nodig? En daar houd ik de rest van de dag rekening mee.’

 

Net een groot gezin

Gastouder Dennise: ‘Het fijnst vind ik het als kinderen al van baby af aan bij mij komen. Al zijn ze nog maar drie maanden oud, ze hebben al zo’n eigen karaktertje! Als de peuters op bed liggen neem ik echt de tijd om zo’n nieuwe baby te leren kennen. We zitten samen op de bank, of ik ga bij hem of haar op het speelkleed zitten. Dan kletsen we wat en ik kijk hoe het kindje reageert op speelgoed. Of ik zing een liedje. Ik zal nooit een baby zelf zijn fles laten drinken in de wipstoel. Dat vind ik zo onpersoonlijk. Het mooie van gastouderopvang is juist dat ik de tijd kan en mag nemen voor ieder kind. De groepjes zijn bewust klein en het mooie is dat de groten het vaak super interessant vinden om mij te ‘helpen’ bij het geven van de fles. Zo wordt een baby al direct helemaal opgenomen in de groep. We zijn net een groot gezin!’