Gastouderopvang is betaalbaar

Wat kost kinderopvang door gastouders?

Op deze pagina leggen wij uit dat de kosten voor gastouderopvang bestaan uit twee delen: bureaukosten en gastoudervergoeding. De bureaukosten betaal je voor het werk dat wij doen: de bemiddeling voor het vinden van een fijne, passende gastouder of vervangende opvang, maar vooral ook de begeleiding van onze gastouders en de bijscholing die wij hen gratis aanbieden, maar ook de tussentijdse evaluatiegesprekken of aanvullende begeleiding voor ouders. Omdat de mate van begeleiding samenhangt met het aantal opvanguren, hangt de hoogte van de bureaukosten daar ook van af.

De gastoudervergoeding is het ‘salaris’ van de gastouder. Let wel, salaris staat hier tussen aanhalingstekens omdat gastouders niet bij ons in loondienst zijn, maar werken als zelfstandige. Daarom mag een gastouder haar eigen vergoeding bepalen. Wij geven hierin wel jaarlijks een advies aan onze gastouders, maar daar mag dus van afgeweken worden. Als dat bij jullie gastouder het geval is, informeren wij jullie daarover.

 

Kinderopvangtoeslag

Net als voor kinderopvang bij een kinderdagverblijf ontvang je ook voor kinderopvang bij gastouders kinderopvangtoeslag. In 2018 was de maximale vergoeding voor gastouderopvang 5,91 euro, flink meer dan het de afgelopen jaren is geweest.

 

Alleen betalen voor opvang die je nodig hebt

Gastouders hebben behoefte aan zekerheid. Ook zij hebben een gezin te onderhouden en dus is het prettig te weten welk inkomen zij maandelijks kunnen verwachten. Daarom factureren wij vooraf, op basis van de contracturen. In de overeenkomst van opdracht wordt vastgelegd op welke dagen en tijden de gastouder jullie kind zal gaan opvangen. Op die momenten houdt zij een plek vrij voor jullie kind en die uren moeten dan ook altijd betaald worden, tenzij de gastouder zelf niet beschikbaar is voor opvang (door vakantie of ziekte).

Maar deze uren worden helemaal in overleg met jullie vastgelegd. Je betaalt dus niet voor standaard openingstijden waar je meestal helemaal geen gebruik van maakt, maar je betaalt alleen voor de uren die jullie als gezin aan opvang nodig hebben en die de gastouder voor jullie reserveert.

‘Mijn man werkt in de bouw en begint dus altijd heel vroeg met werken, maar is ook vroeg klaar. Ik werk in de thuiszorg en begin juist vaak pas rond 10.00 uur. Daarom hebben wij gekozen voor gastouderopvang. Bij onze gastouder kan ik onze zoon om 9.30 uur brengen en kan mijn man hem om 16.00 uur weer ophalen. Bij een kinderdagverblijf zouden we moeten betalen voor twee dagdelen en dus van 7.30 uur tot 18.30 uur. Nu betalen we in plaats van die verplichte 11 uur, alleen de 6,5 uur die wij echt nodig hebben. Dat scheelt dus bijna de helft!’, vertelt Claudia, vraagouder.

Heb je een flexibel contract en komt je kind op wisselende dagen en tijden? Dan spreken we in het contract een gemiddeld aantal uren af en kan de gastouder bijschrijven als er meer opvang nodig is dan het afgesproken aantal uren.

 

Voordeel voor gastouders: je weet precies waar je aan toe bent

Gastouder Yaelle biedt veel flexibele opvang en deed dat voorheen via een ander gastouderbureau: ‘Bij het andere bureau moest ik aan het einde van iedere maand de uren van ieder kind invullen. Daarna werd er pas een factuur opgemaakt, die moest betaald worden door ouders. En zo kreeg ik pas ergens halverwege de volgende maand het geld. Bij Kroostopvang weet ik van te voren welk bedrag ik sowieso zal ontvangen. Dat geld heb ik uiterlijk de laatste dag van de maand al op mijn rekening. En dat is fijn, want zo kan ik ook mijn eigen rekeningen gewoon op tijd betalen.’

 

Ervaring van een ouder

Moeder Sandra en vader Mark brengen en halen om de beurt hun dochter bij haar gastouder. ‘Meestal breng ik en haalt Mark,’ vertelt Sandra. ‘Maar soms ben ik eerder klaar met werken. Dan bel ik de gastouder om te vragen of onze dochter al wakker is en haal ik haar soms al om 16.00 uur op in plaats van om 17.30 uur. Dat wij dan wel tot 17.30 uur moeten betalen, vind ik niet meer dan logisch. De gastouder heeft het plekje voor onze dochter gereserveerd. En ik kom haar ook niet altijd eerder halen. Soms ben ik wel eerder klaar, maar ga ik nog fijn even alleen boodschappen doen. Dan denk ik: “Ik betaal er toch voor, dus ik maak er ook gebruik van”. Heerlijk vind ik dat. Het is voor alle partijen gewoon heel duidelijk zo.’

 

Lerarencontracten

Moeder Jannie is leerkracht op een basisschool en vertelt over het voordeel van het lerarencontract bij Kroostopvang: ‘Doordat ik op een basisschool werk heb ik 12 weken vakantie in een jaar. In die weken heb ik geen opvang nodig en daar wil ik dan dus ook niet voor betalen, want ik ben zelf altijd thuis. Bij Kroostopvang was het mogelijk een lerarencontract af te sluiten. Het was wel even zoeken naar een gastouder die daar voor open staat, het scheelt haar immers natuurlijk ook aan inkomen, maar die hebben ze voor ons gevonden. Wij betalen nu maar 40 weken per jaar kinderopvangkosten en dat scheelt aanzienlijk!’

 

Wil jij weten wat gastouderopvang bij Kroostopvang jou zou kosten? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan!