Nederlands Engels Polski
Aandacht voor jou en je (gast)kind
• Eisen aan jouw huis

Eisen aan jouw huis

Veilige kinderopvang

Kinderopvang moet veilig zijn om te voorkomen dat een kind zich bezeert of ziek wordt. Gastouderopvang vindt plaats bij jou thuis en dus worden er eisen gesteld aan jouw huis. Zo moet jouw woning voldoende speel- en slaapruimte bieden voor de opvang van kinderen. Hoeveel dat is hangt af van hoeveel kinderen jij gaat opvangen. Geen huis is te klein voor de opvang van kinderen, alleen hangt het aantal kinderen wel af van de grootte van jouw huis. Overleg met jouw gastouderbegeleider wat er in jouw huis mogelijk is.

De ruimte die jij als gastouder gebruikt voor de opvang van de kinderen en het meubilair dat jij daar gebruikt moet veilig zijn en kindvriendelijk. Maar het moet ook uitdaging bieden door inrichting en aanbod van spelmateriaal.

Je huis moet schoon en fris zijn, ook als je huisdieren hebt.

En er moet een tuin zijn waar de kinderen kunnen spelen, of een buitenspeelruimte in de buurt van de woning. Ook met een flat kun je dus gastouder zijn, alleen moet je dan wel extra goed nadenken hoe je de kinderen van en naar jouw flat vervoert en waar je ze buiten laat spelen.

 

De belangrijkste eisen: hygiëne, veiligheid en gezondheid

De belangrijkste eisen die worden gesteld aan jouw huis zijn:

1. Hygiëne, je huis (vloeren, tafels en overige meubels) moet schoon zijn. 

Het speelgoed moet regelmatig worden schoongemaakt en het beddengoed moet minimaal eenmaal per week worden gewassen. Bovendien moet ieder kind slapen op beddengoed waar alleen hij/zij gebruik van maakt. Het is dus aan jou om dat telkens te verschonen of te wisselen.

 

2. Veiligheid, je huis moet veilig zijn.

Belangrijk hierin zijn uiteraard elektriciteit (lage stopcontacten moeten afgedekt zijn), schoonmaakmiddelen (moeten buiten bereik van kinderen staan), scherpe voorwerpen (bijvoorbeeld messen moeten buiten bereik van kinderen zijn) en brandveiligheid (er moet een blusapparaat of blusdeken aanwezig zijn en op iedere verdieping een rookmelder).

Ook huisdieren vallen hieronder, zij mogen nooit zonder jouw toezicht bij de kinderen

komen. En het vervoer van de kinderen moet veilig gebeuren. Op de

fiets, in de auto, wandelwagen of in een bolderkar moeten de kinderen te allen tijde vastzitten in daarvoor bestemde en goedgekeurde zitjes.

 

3. Gezondheid, van jou wordt verwacht dat je kennis hebt van EHBO en dat je weet hoe je om moet gaan met ziektes van kinderen.

Dit kan inhouden dat je als gastouder een ziek kind weigert voor opvang, of dat je de  ouders belt op het moment dat je het kind niet de aandacht en verzorging kan bieden die het zieke kind op dat moment nodig heeft. Je volgt hiervoor de richtlijnen van de GGD. Meer informatie over kinderziekten vind je in jouw ‘Mijn Kroostopvang’ portaal. Verder zorg jij ervoor dat er geen spenen worden uitgewisseld, dat ieder kind zijn/haar eigen bordje, bestek en beker gebruikt en dat er gezond gegeten en gedronken wordt.  

 

Risico Inventarisatie

Om ervoor te zorgen dat echt alles helemaal in orde is, voert jouw gastouderbegeleider, samen met jou, jaarlijks, een risico inventarisatie uit. Dat is een vragenlijst waarmee per vertrek de eventuele risico’s op het gebied van veiligheid en hygiëne in kaart worden gebracht. Samen met je gastouderbegeleider kijk je wat in iedere situatie de beste oplossing is. Je gastouderbegeleider ziet veel verschillende huizen en gastouders en kan daarom goed met je meedenken over wat bij jou het handigst is. Heb je dus vragen, bel jouw gastouderbegeleider!

De acties of afspraken die voortvloeien uit de risico inventarisatie worden verwerkt in een actieplan. Jij bent verantwoordelijk voor de uitvoering van deze acties en afspraken.

 

GGD inspectie

De GGD inspecteert jaarlijks of het gastouderbureau de risico inventarisatie uitgevoerd heeft. Dat doet zij zowel bij het gastouderbureau als bij de gastouder thuis. De inspecties bij gastouders gebeuren op basis van steekproeven.

 

Bijscholing

Naast bovenstaande aanpassingen in je huis word je door Kroostopvang regelmatig bijgeschoold op het gebied van veiligheid, hygiëne, gezondheid en voeding. En je hebt via jouw ‘Mijn Kroostopvang’ portaal beschikking over een kennisbank met artikelen, filmpjes en informatie over deze onderwerpen. Meer informatie over onze bijscholing vind je hier.