De wondere wereld van een tomaat

door Nicole de Beer

 

Het is zomer en dat vraagt om activiteiten die je lekker buiten kunt doen en leuke liedjes die passen bij het seizoen. Bijvoorbeeld deze:

Rood, rood, rood, tomaten die zijn rood.

Mijn rechter en mijn linkeroog die zien de hele regenboog.

Kleuren op een rij en welke kleur kies jij?

Wil je het hele liedje horen? Klik hier. 

 

Benodigdheden: bakje cherrytomaten | keukenmesje | snijplankje | kweekbakjes of alternatief | potgrond | schepje of handen | eventueel huishoudfolie

Kijk eens wat ik hier heb! Je laat de kinderen het bakje met tomaatjes zien.

Wat zijn dit? Laat de kinderen praten over de tomaat. Denk aan vorm, kleur, smaak en alles wat jij en de kinderen maar willen en kunnen vertellen over deze vrucht.  

Aan oudere kinderen kun je vragen of een tomaat groente of fruit is. Wist jij dat in China vaak cherrytomaatjes als decoratie op de slagroomtaart zitten. Lijkt jou dat lekker? Zullen zij het als fruit ervaren of vinden zij gewoon andere dingen lekker?  

Hoe ziet een tomaat er van binnenuit? Wat denk jij? Zullen wij een tomaatje open snijden? Wat zie je? Wat zijn die ronde pitjes in het tomaatje? Dat zijn zaadjes. Wat doen zaadjes? Al vragend, luisterend en pratend neem je de kinderen mee in het proces van zaadjes tot plantje. Zoek eventueel plaatjes om het proces zichtbaar te maken.  

Wat denk jij? Kunnen deze tomaatje plantjes worden? Zullen wij het proberen? Laat de kinderen om de beurt een tomaatje snijden. Aan een kwart stukje heb je voldoende. (2 kinderen kunnen 1 tomaatje snijden) De overgebleven stukjes kunnen voor de baby’s van die dag gebruikt worden, zodat zij ook een plantje hebben.

Laat de kinderen een schepjes potgrond in een bakje doen. Maak een kuiltje voor het tomaatje en bedek het tomaatje weer met grond. Nu nog een beetje water en dan kan het wachten beginnen.  Laat de kinderen de bakjes op hun plek zetten en dek het eventueel met huishoudfolie af.  

Kinderen helpen met schoonmaken en opruimen en wordt het tijd om de resterende tomaatjes op te snoepen. Zullen onze tomaatjes net zo lekker smaken?

Ga regelmatig met de kinderen kijken naar de tomatenplantjes. Wat zien zij?

CReAvraaG: In de activiteit zitten een aantal ‘verborgen’ activiteiten?  Haal jij deze eruit? Deel deze met jouw collega’s. Bijvoorbeeld via Facebook.

Nicole de Beer is initiatiefnemer van Creative like Kids. Ze is overtuigd van de natuurlijke creativiteit van kinderen. Ze richt zich in eerste instantie op de begeleiders in de directe omgeving van kinderen tot 12 jaar. Zij leggen de basis voor verdere ontwikkeling. Door middel van diverse diensten en producten wil zij haar kennis over creativiteit van kinderen delen.