De monkey platter: laat kinderen zelf hun eten kiezen

Wat is een monkey platter?

Een monkey platter is niets meer of minder dan een groot bord met verschillende vakjes. Op ieder van die vakjes worden verschillende etenswaren gelegd, waaruit gekozen kan worden. Kroostopvang gastouders ontvingen in september,  op Gastouderdag allemaal een monkey platter van ons als kado.

 

Waarom zou je een monkey platter gebruiken?

Al in 1939 werd onderzoek gedaan naar het eetgedrag van kinderen. In die tijd was het gewoon dat kinderen vastgestelde hoeveelheden en soorten eten kregen voorgeschoteld en dat dat op moest. Dr. Clara M. Davis was echter van mening dat kinderen van nature precies weten hoeveel en wat ze moeten eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen waar hun unieke lichaam behoefte aan had. Daarom was zij benieuwd wat er zou gebeuren als je kinderen keuzevrijheid zou geven. Zouden ze dan inderdaad genoeg eten en zou dat eten ook gevarieerd zijn? Met die vragen in haar hoofd zette zij een experiment op waarbij zij 15 kinderen gedurende een periode van 6 jaar observeerde. Iedere dag kregen zij 33 verschillende (gezonde) etenswaren aangeboden. De kinderen werden op geen enkele manier gestuurd in hun keuze, maar kregen de volledige vrijheid.

Het had natuurlijk zo kunnen zijn dat de kinderen altijd voor hetzelfde zouden kiezen: hun favoriete eten. Maar niets was minder waar. Er waren periodes waarin een kind telkens hetzelfde koos, maar in andere periodes koos hij/zij ook voor ander eten.

Wat opviel was dat ieder kind op deze manier zijn eigen unieke menu samenstelde. Iedereen at andere hoeveelheden en soorten. Maar in het geheel kregen alle kinderen hun eigen benodigde hoeveelheid energie, proteïnen, koolhydraten en vetten binnen. De kinderen waren gezond en kregen opvallend weinig kinderziektes.

Wat Clara M. Davis aan de kinderen aanbood tijdens dit experiment was eigen een voorloper van de monkey platter. En kijkend naar de uitkomsten van haar onderzoek, kunnen we daar ook tegenwoordig baat bij hebben.

 

Hoe gebruik je een monkey platter?

Heb je geen bord met vakjes, dan kun je natuurlijk ook schaaltjes gebruiken. Het basisprincipe is dat je kinderen de keuze geeft uit verschillende etenswaren. De schaaltjes of het bord zet je voor de kinderen neer en je laat de kinderen zelf kiezen wat ze willen eten en hoeveel ze willen eten. Je stuurt niet en dringt ook niet aan. Ga er van uit dat een kind zelf het beste kan bepalen waar hij/zij behoefte aan heeft en wanneer zijn buikje vol zit.

 

Wat bied je aan?

Hoewel je kinderen niet moet sturen in hun keuze, ben jij wel degene die de voorselectie maakt. Jij bepaalt immers welke keuze er überhaupt is. Kies daarom voor gezonde hapjes. De keuze tussen chips en komkommer wordt anders wel heel gemakkelijk.

De neiging is om telkens weer komkommer, tomaat en appel neer te leggen. Maar je kunt ook denken aan een gekookt ei (in stukken), stukjes kip, kaas, wortel (evt. eerst gekookt, zodat het zachter is), paprika, crackertjes, soepstengels, verschillende soorten fruit, stukjes brood, bananenbrood, dadelballetjes etcetera.

Je kunt het zo creatief maken als jij wilt.

Merk je nou dat de kinderen toch alleen maar kiezen voor de kip en kaas en de groenten steevast links laten liggen. Bied dan een dag eens alleen maar verschillende groenten aan. Wedden dat ze het dan wel proberen?

Denk maar eens aan jezelf. Als er op een feestje alleen chips, borrelnootjes en plakjes worst liggen, dan eet je dat. Maar staat er een schaal met groenten, dan pak je daar ook van!

Wij zijn heel benieuwd wat jullie bevindingen zijn! Veel plezier!