De meest persoonlijke kinderopvang

Hoe persoonlijk is kinderopvang?

Kinderopvang is kinderopvang. Zo wordt vaak gedacht. In basis is dat ook zo. Alle vormen van kinderopvang moeten voldoen aan de wettelijke eisen en bieden (als het goed is tenminste) in ieder geval een basis van goede en verantwoorde zorg voor jouw kind.

Maar hoe persoonlijk de kinderopvang is verschilt per organisatie en vorm. In het algemeen kan gezegd worden dat bij een kinderdagverblijf sprake is van meerdere medewerkers op een groep en de groep kinderen groot is. Bij gastouderopvang is er sprake van een vaste verzorger en bestaat de groep uit maximaal 5 of 6 kinderen.

Gastouderopvang is de meest persoonlijke vorm van kinderopvang

Omdat je bij gastouderopvang te maken hebt met maar een vaste verzorger die er altijd is voor jouw kind. En bovendien de groep kinderen klein is kun je je eigen gastouder ook echt goed leren kennen. En zij jullie! Daar komt bij dat gastouderopvang plaats vindt bij de gastouder thuis. Veel persoonlijker dan dat wordt het niet. Jouw kind ruikt aan het einde van de dag naar de gastouder en haar huis.
Als ouders zul je ook het gezin van de gastouder leren kennen: haar man en eventuele kinderen, hond en konijnen. Je weet dus meer van elkaar, dan je weet van een pedagogisch medewerkster op een kinderdagverblijf. En dat is fijn, want zo kun je rekening houden met elkaar.

De gastouder weet dat jij even in een drukke tijd zit op je werk en kan daarop inspelen door aan te bieden jullie kind mee te laten eten ‘s avonds. Of je kind gaat door een fase en heeft wat meer aandacht nodig. Je gastouder zal dat ook opmerken en hem of haar wat vaker bij zich pakken voor een extra knuffel of persoonlijke activiteit.

Activiteiten worden aangepast aan situatie

In een gezin gebeuren soms spannende of vervelende dingen. Een oma die overlijdt, een vader met een gebroken been of een baby op komst. Voor jonge kinderen zijn dat hele spannende, nieuwe gebeurtenissen. Gastouders kunnen hier op inspelen door boekjes over het onderwerp te lezen, bijpassende liedjes te zingen of andere activiteiten te ontplooien.

‘Toen gastkindje P. ‘s ochtends werd gebracht, vertelde moeder dat vader gisteravond was gevallen en zijn been had gebroken. P. was ondergebracht bij de buren en vader en moeder waren naar het ziekenhuis gegaan. Voor ons als volwassenen helemaal niet zo erg spannend, maar P. was heel erg onder de indruk. Ik merkte het ook aan tafel, hij was veel stiller dan normaal en wilde continu zijn knuffelbeer op schoot. Ik besloot daarom het thema van die week aan te passen naar “ziekenhuis”. Ik las een boek voor en pakte een rol verband uit mijn EHBO doos. P. mocht de dokter zijn. Een voor een kwamen de andere kinderen bij hem en telkens weer mocht hij een verbandje om een poot of hoofd van een knuffel doen, of een pleister plakken. Alle knuffels werden netjes op een rijtje gelegd, onder een dekentje, zodat ze lekker konden slapen. Aan het einde van de dag haalden we ze er weer onder vandaan en mochten de verbandjes eraf, ze waren weer beter! Ik legde uit dat dat bij knuffels wel kan, maar dat het bij papa’s meestal wat langer duurt. P. ging een stuk vrolijker naar huis dan dat hij kwam.’ – Gastouder Vanessa.

Aansluiten bij persoonlijke wensen

Juist omdat het contact tussen ouders en gastouder zo persoonlijk is, is het voor ons, als bemiddelaar, belangrijk te weten wat eenieders wensen zijn. Doordat wij onze gastouders zo vaak zien, weten wij welke gezinnen bij haar passen, wat zij belangrijk vindt in de opvoeding en welke activiteiten zij onderneemt met de kinderen. Als je als ouder aan ons duidelijk kunt maken wat voor jou belangrijk is, kunnen wij daarmee op zoek naar de best passende gastouder.

De klik is het belangrijkst

Gastouder Ingrid en moeder Lonneke delen hun ervaring.

Lonneke: ‘Ik weet nog goed dat de gastouderbegeleider bij ons thuis op bezoek kwam. Ik was hoogzwanger van onze tweede en had tot dan toe altijd alleen maar gebruik gemaakt van een kinderdagverblijf, waar onze dochter vanaf haar eerste verjaardag naartoe ging. Dat kinderdagverblijf was prima, ze deden leuke dingen en onze dochter had het naar haar zin. Maar ik kon me niet voorstellen wat onze baby daar zou moeten doen. Tussen 12 andere kinderen, met het geluid van dien en twee lieve leidsters die echt hun best deden, maar ook gewoon heel druk waren met de rest. Gastouderopvang leek me wat knusser en door de kleinere groepjes ook meer aandacht voor alle kinderen, dus ook voor onze baby. Maar ik wilde natuurlijk niet dat onze dochter alle leuke activiteiten zou gaan missen, bovendien ging ze bijna naar school en vonden we het belangrijk dat ze daarop zou worden voorbereid.’

Ingrid: ‘En na dat gesprek werd ik direct gebeld door de gastouderbegeleider. Zij wist dat ik plek had voor nieuwe kindjes. Er was net een gezin met twee kinderen verhuisd. Ik heb altijd gewerkt op een peuterspeelzaal, dus ik weet hoe je een kind voorbereid op school. En ik had nog twee peuters en nog een baby’tje in mijn opvang, die allemaal in leeftijd precies aansloten bij de kinderen van Lonneke.’

Lonneke: ‘Bij de kennismaking was er meteen een klik. Feitelijk had Ingrid alles wat wij zochten in een persoonlijke opvang, maar ze is bovenal ook een geweldig lief mens. En dat straalde ze uit. Onze dochter kroop meteen naast haar toen bleek dat Ingrid gek is op voorlezen. Dat gaf voor ons de doorslag en we brengen onze kinderen nog iedere dag met veel plezier bij haar.’

Ben je benieuwd welke gastouder er goed bij jullie gezin zou kunnen passen? Neem vrijblijvend contact met ons op!