De flexibiliteit van gastouderopvang

Ieder gezin heeft behoefte aan een zekere mate van flexibiliteit

Veel ouders met wie wij een eerste intakegesprek voeren geven aan op zoek te zijn naar flexibele opvang voor hun kind. Wat die flexibiliteit inhoudt verschilt per gezin. Het ene gezin heeft behoefte aan kinderopvang waar ze soms iets eerder kunnen brengen en soms wat later kunnen ophalen. Het andere gezin zoekt een gastouder die echt volledig meebeweegt met het gezin.

 

In overleg is (bijna) alles mogelijk

Zeker als beide ouders een flexibele baan hebben met wisselende werktijden, maar ook als je als ouder soms een late vergadering hebt, of wel eens in de file staat, is het van belang dat je je geen zorgen hoeft te maken over je kind. Al onze gastouders kennen een zekere mate van flexibiliteit. Ben je een keer wat later, of zit een van de ouders in het buitenland, waardoor alles neerkomt op de andere ouder, dan past de gastouder zich daar op aan. Je kunt je kind vaak al eerder brengen en meestal kan het ook aanschuiven bij het avondeten.

Gastouder Denise vertelt: ‘Ik vind het belangrijk dat ouders echt onbezorgd op hun werk kunnen zitten. Ik wil hen letterlijk de zorg voor hun kind uit handen nemen. En als dat betekent dat een kindje een keer wat langer moet blijven, dan is dat geen probleem. Ik kook toch voor mijn gezin en daar kan prima ook een gastkindje bij.’

Gastouder Nazia sluit zich daarbij aan: ‘Ouders vragen me regelmatig of ik een dagje extra kan opvangen, omdat opa en oma op vakantie zijn bijvoorbeeld, of omdat papa, die normaal op donderdag zijn papadag heeft, in het buitenland zit. Als ik plek heb, dan doe ik dat met veel liefde. Het is belangrijk dat kinderen opgevangen worden in een omgeving die ze kennen en bij mij zijn ze bekend!’

Een heel enkele gastouder is zo flexibel dat ze zelfs 24-uurs opvang biedt. Meestal komt dit voort uit eigen ervaring met het hebben van een baan in bijvoorbeeld de zorg, en het moeten regelen van opvang van haar eigen kind.

 

De bijzondere flexibele opvang van gastouder Lauri Anne

Soms is de band tussen gastouder en gezin zo sterk dat de gastouder degene is die wordt gevraagd als achtervang voor het kind, als het gezin een tweede kindje verwacht. Zo gebeurde dat ook bij gastouder Lauri Anne uit Amersfoort. Zij ving al twee jaar het oudste zoontje op van een gezin toen zij aankondigden een tweede kind te verwachten. Aangezien alle familie ver weg woonde was het lastig iemand paraat te hebben als de bevalling zou gaan inzetten. Bovendien wilde het gezin voor hun oudste juist in deze spannende periode een zo vast en vertrouwd mogelijk gezicht in de buurt hebben. En dus vroegen zij of Lauri Anne, op het moment dat de baby zich zou gaan aandienen, beschikbaar wilde zijn.
Lauri Anne, zelf moeder van twee inmiddels al wat oudere jongens, wilde het gezin graag helpen en woonde bovendien in de buurt. Dus toen vader ‘s ochtends om 5.00 uur belde, wist Lauri Anne wat haar te doen stond. Met haar kinderen had ze het hele scenario al besproken en dus ook zij wisten wat er komen ging. Lauri Anne is uit bed gesprongen en naar het gezin gefietst om daar haar gastkindje uit bed te halen. Natuurlijk was alles voor hem raar, maar na een dikke kus en knuffel van papa en mama en de belofte dat als hij hen weer zou zien ook zijn broertje er zou zijn, pakte hij de hand van Lauri Anne en ging met haar mee. Daar schoof hij in alle vroegte aan bij het ontbijt van Lauri Anne en haar kinderen. En hoewel de dag gek begon, speelde hij de rest van de ochtend met zijn vaste vriendjes en vriendinnetjes. Tot het telefoontje van vader kwam dat zijn broertje was geboren. Samen met Lauri Anne schreef hij de naam van zijn broertje op het al gemaakte kunstwerk en halverwege de middag werd hij weer opgehaald om zijn broertje te gaan ontmoeten.

Lauri Anne: ‘Ik weet zelf hoe bijzonder het is als je een tweede kindje verwacht, hoeveel je dan moet organiseren en hoe spannend het allemaal is. Het oudste kind van dit gezin kende ik al ruim twee jaar, dus natuurlijk wilde ik hem opvangen op deze bijzondere dag! En het leuke was, dat buiten de familie ik de eerste was die het kersverse baby’tje mocht zien, want ‘s avonds ben ik natuurlijk zelf ook nog heel even op bezoek gegaan. De ouders waren heel dankbaar en daar werd ik weer heel blij van.’

 

Ben jij op zoek naar flexibele kinderopvang? En ben je benieuwd wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Schrijf je kind vrijblijvend in of vraag informatie aan!