De 5 belangrijkste verschillen tussen kinderdagverblijf en gastouderopvang

De 5 belangrijkste verschillen tussen opvang bij een kinderdagverblijf en bij een gastouder

Tijdens gesprekken met (aanstaande) ouders krijgen wij vaak de vraag “Wat is precies het verschil tussen opvang bij een kinderdagverblijf en opvang bij een gastouder?”.

Om dat uit te leggen heeft Sietske Bunge van Gastouderbureau Kroostopvang Zeist & De Bilt e.o. een filmpje opgenomen dat je hier kunt zien.

De 5 belangrijkste verschillen tussen kinderdagverblijf en gastouderopvang

1. GROEPSGROOTTE

Zoals Sietske in het filmpje uitlegt bestaan de groepen op een kinderdagverblijf voor kinderen van 0-4 jaar, uit 9 tot soms 16 kinderen. Bij een gastouder zijn dat er, in die leeftijdscategorie, maximaal 5.

2. HORIZONTALE VS. VERTICALE GROEPEN

Op veel kinderdagverblijven (uitzonderingen daargelaten) wordt gewerkt in zogeheten horizontale groepen. Dat zijn groepen waarin kinderen uit dezelfde leeftijdscategorie worden opgevangen. Zo kan er sprake zijn van een ‘babygroep’ of een ‘peutergroep’. Bij gastouders is vrijwel altijd (ook hier uitzonderingen daargelaten) sprake van een verticale groep. Dat betekent dat kinderen van verschillende leeftijdscategorieen, dus baby’s en peuters, met elkaar worden opgevangen. Dit heeft als voordeel dat de kleintjes kunnen leren van en zich kunnen optrekken aan, de grotere kinderen. En dat de grotere kinderen leren rekening houden met en zorgen voor de kleintjes.

3. PERSOONLIJK CONTACT

Doordat gastouderopvang plaatsvindt bij de gastouder thuis, kom je letterlijk al dichterbij de gastouder. Het contact met een gastouder is over het algemeen dan ook heel persoonlijk en betrokken. Zij vormt het vaste, vertrouwde gezicht voor jou en je kind.

Op een kinderdagverblijf is per definitie sprake van meerdere (vaste) gezichten. Je brengt je kind naar een locatie die niet iemands huis is en ook dat maakt het gevoel anders en kan daardoor minder persoonlijk voelen.

4. VERVANGENDE OPVANG BIJ ZIEKTE

Als op het kinderdagverblijf de vaste pedagogisch medewerker van de groep van jouw kind ziek wordt, dan zorgt het kinderdagverblijf voor een vervangster. Er is vaak een pool van vervangende medewerkers die kunnen inspringen.

Vooropgesteld dat gastouders zich slechts sporadisch ziekmelden (ze zijn immers zelfstandig ondernemer en weten bovendien als moeder hoe vervelend het is als je ineens geen opvang hebt), kan dat ook bij hen gebeuren. In dat geval zijn wij er. Zodra je gastouder zich bij jou ziekmeldt, laat jij jouw gastouderbegeleider weten dat je vervangende opvang nodig hebt. Zij gaat dan voor jou aan de slag om vervangende opvang voor je te regelen. We kunnen nooit beloven dat dat ook echt lukt, maar in 9 van de 10 gevallen vinden wij voor jou een hele fijne lieve vervangende gastouder, die ook in de toekomst jullie vaste vervangster kan blijven.

5. FLEXIBILITEIT

Over flexibiliteit valt moeilijk een algemeen verschil tussen gastouders en kinderdagverblijven aan te geven. Sommige kinderdagverblijven zijn al erg flexibel en sommige gastouders zijn dat helemaal niet.

In het algemeen geldt dat een kinderdagverblijf sluitingstijden kent en je dus voor een bepaalde tijd je kind moet hebben opgehaald. Gastouders hebben ook werktijden, maar, zeker als je goed, persoonlijk contact hebt met je gastouder, kan daar wel eens van afgeweken worden. Dus sta je in de file, of heb je een onverwachte late vergadering, dan kan je kind meestal wel aanschuiven bij het avondeten of een extra dutje doen bij de gastouder thuis.

Als flexibiliteit voor jou en de opvang van jouw kind belangrijk is, dan is ons advies om samen met jouw gastouderbegeleider te kijken welke gastouder aan jullie flexibiliteitsbehoefte tegemoet kan en wil komen.

Overeenkomsten tussen opvang bij een kinderdagverblijf en bij een gastouder

Er zijn natuurlijk niet alleen maar verschillen tussen de twee vormen van kinderopvang. In beide gevallen zijn de medewerkers en gastouders zich bewust van hun rol als mede-opvoeder, zetten zij zich in om de ontwikkeling van jouw kind te stimuleren en het beste uit de kinderen te halen.

De gastouder is al lang geen oppas meer, maar een professional die kleinschalige kinderopvang biedt in haar eigen huis.

En het kinderdagverblijf is geen plek meer waar je alleen je kind dumpt als je zelf moet gaan werken.

 

Ons advies: kies voor de opvang die goed voelt

Wij vinden het het allerbelangrijkst dat jij kiest voor opvang voor jouw kind, waar jij je goed bij voelt. Kijk dus goed om je heen, laat je informeren en ga vooral kijken. Bezoek een kinderdagverblijf, spreek met een gastouderbureau en bezoek een gastouder. En kijk daarbij iets verder dan alleen de locatie om de hoek. Ervaring leert dat de leukste gastouder, of het fijnste kinderdagverblijf net iets verder ligt. Het kost misschien 10 minuten extra reistijd, maar je zit een heel stuk prettiger op je werk.

Denk goed na over wat bij jou past, wat jullie behoeften zijn, wat bij je kind past. En voel. En vertrouw op dat gevoel.

Want als ouder weet je echt heel goed wat goed is voor je kind!