Nederlands Engels Polski
Aandacht voor jou en je (gast)kind
• Buitenschoolse opvang

Je kind gaat naar school, wat doe je met de opvang?

Als je kind vier jaar wordt gaat hij/zij waarschijnlijk naar school. Je kind pas leerplichting vanaf dat hij/zij vijf jaar is, maar de meeste ouders kiezen ervoor om hun kind al vanaf de vierde verjaardag naar school te laten gaan. En meestal hebben de kinderen er dan ook al een tijd naar uitgekeken.

Als je kind naar school gaat stelt je dat voor een nieuwe opvangvraag. In principe is je kind onder schooltijd immers ‘opgevangen’ en heb je alleen nog na schooltijd (en soms ook voor schooltijd) en in de schoolvakanties opvang nodig.

In veel plaatsen wordt, afhankelijk van de door jou gekozen school, Buitenschoolse Opvang aangeboden door verschillende kinderopvangorganisaties. Je kind wordt dan door een leidster van de BSO opgehaald van school en met een busje, bakfiets, stint of te voet naar de BSO locatie gebracht, samen met andere kinderen.

Maar wat nu als je kind het naar school gaan alleen al behoorlijk spannend vindt?

 

Buitenschoolse opvang door een gastouder biedt rust

Veel kinderen die voor het eerst naar school gaan worden daarvan nog erg moe. In plaats van drie dagen naar hun opvang, waar ze fijn mochten spelen, moeten ze ineens vijf dagen naar school, waar vanalles van ze gevraagd wordt. Ook is er dan geen tijd meer voor een middagdutje, terwijl jouw kind dat misschien nog wel gewend was.

Het is dan fijn als je kind na schooltijd kan worden opgevangen door een gastouder. Bij de gastouder staat rust na schooltijd voorop.
Natuurlijk kan en mag er ook vanalles, maar er hoeft niets. Dus wil jouw vierjarige na schooltijd lekker op de bank liggen en een boekje lezen, dan mag dat. En wil hij/zij buiten voetballen, omdat hij/zij door al dat stilzitten op school zijn energie nog niet kwijt is, dan kan dat ook!

 

Beperkt plek

Niet alle gastouders kiezen ervoor om buitenschoolse opvang aan te bieden. Dat heeft te maken met de rust die zij willen behouden voor de jongere kinderen die precies rond de eindtijd van school een middagdutje doen.

Toch zijn er wel gastouders die het heerlijk vinden als hun vierjarige gastkindje nog een tijdje langer bij hen kan blijven, na schooltijd, om hem/haar op die manier vanuit zijn/haar vertrouwde basis te begeleiden in deze nieuwe fase van zijn/haar leven.

Wil je dus gebruik maken van buitenschoolse opvang door een gastouder? Neem dan tijdig contact op met jouw gastouderbegeleider. Zij kan dan voor je kijken wat de mogelijkheden zijn. Maak je nog geen gebruik van gastouderopvang bij Kroostopvang, maar wil je wel weten of wij iets voor je kunnen betekenen in de buitenschoolse opvang voor jouw kind? Schrijf hem/haar dan vrijblijvend bij ons in, dan gaan wij voor je kijken naar de mogelijkheden. 

Wil jij gastouder worden en je daarbij (ook) richten op buitenschoolse opvang? Schrijf je dan hier in!