5 Tips voor het maken van een vluchtplan voor jouw gastouderopvang

Waar moet je op letten als je een vluchtplan maakt?

Een vluchtplan is een ontruimingsplan dat je, voordat er een calamiteit (bijvoorbeeld brand) plaatsvindt, al klaar hebt. Het is een plan waarin afspraken staan die ontzettend belangrijk zijn voor de veiligheid van de aanwezige kinderen en volwassenen. Bij brand dienen deze afspraken met alle betrokkenen gezamenlijk te worden uitgevoerd.

Met de volgende tips kun jij in jouw gastouderopvang direct aan de slag.

  1. Maak een plattegrond

Gebruik een plattegrond van je huis bij het maken van een vluchtplan. Leg de veiligste en snelste vluchtroute(s) vast en geef deze aan op de plattegrond. Het beste is om voor een dergelijk vluchtplan een technische tekening van je huis te gebruiken, maar een gewone plattegrond volstaat ook. Zorg ook voor een aantal pictogrammen, zodat iedereen snel kan zien wat de bedoeling is.

  1. Zorg voor een veilige vluchtroute

Als de vluchtroute staat aangegeven op de plattegrond, moet jij er als gastouder voor zorgen dat iedereen (jouw huisgenoten en structureel bezoek) hiermee bekend is. Bij het bedenken van een vluchtroute, houd er dan rekening mee dat deze altijd van boven naar beneden loopt. En zorg ervoor dat er een vrije doorgang is voor zowel kinderen en volwassenen. Er mogen dus geen obstakels staan op de loopweg.

Als jouw vluchtroute leidt naar een balkon of dakgedeelte, zorg er dan voor dat dat aan de straatkant is. Hierdoor heb je sneller contact met de brandweer.

  1. Ga oefenen

Oefen het plan om jezelf volledig bekend te maken met de vluchtroute. Op die manier kun je eventuele negatieve verrassingen makkelijk het hoofd bieden. Bedenk ook, hoe je omgaat met de verschillende kinderen en de verschillende ruimtes waarin zij zich eventueel bevinden (slaapkamer, woonkamer, tuin). Hoe krijg je hen allemaal daar weg?

  1. Spreek een verzamelplaats af

Spreek een verzamelplaats af die iedereen makkelijk kan onthouden. Zeker met grotere kinderen kun je dit afspreken. Op het moment van brand breekt er waarschijnlijk paniek uit en dan moeten zij goed weten wat te doen. Ook kun jij op die plaats zelf alle kinderen verzamelen en zo snel zien of de groep compleet is.

  1. Plaats (en test!) rookmelders

Het belangrijkste is natuurlijk dat brand snel wordt gesignaleerd. Hiervoor zorgt een rookmelder. Tijdens de risico inventarisatie wordt altijd gecontroleerd of de rookmelders op de juiste plek hangen. Maar test de rookmelders ook regelmatig (liefst maandelijks) zelf, om te zien of ze nog wel goed functioneren. Op die manier kan er bij brand snel gereageerd worden.

 

 

Dit artikel is geschreven door Fort Markenbinnen. Fort Markenbinnen geeft veiligheidstrainingen en brandweertrainingen.